Maailman valaiseva armo. Athanasios Suuren kirjeet Serapionille

20,00 €
Varastossa
SKU
9789527559000

Maailman valaiseva armo. Athanasios Suuren kirjeet Serapionille sisältää varhaisen kirkon oppineiden keskustelua Pyhän Hengen jumaluudesta.

Maailman valaiseva armo. Athanasios Suuren kirjeet Serapionille

Aleksandrian piispa Athanasios Suuri (n. 295-373) on yksi kristinuskon historian vaikutusvaltaisimmista opettajista. Jo aikalaiset pitivät areiolaiskiistassa pyhän miehen maineen saavuttanutta Athanasiosta oikeaoppisuuden mittapuuna, ja hänestä on muodostunut sen puolustamisen symboli.

Kirjeet Serapionille on Athanasioksen vastaus hänen ystävänsä piispa Serapionin kautta tropikoksina tunnetulle ryhmittymälle, joka katsoi Pyhän Hengen olevan yksi enkeleistä ja näin eri luontoa ja olemusta kuin Isä ja Poika. Athanasios osoittaa Pyhän Hengen kuuluvan jumaluuteen ollen Jumalan kirkkauden säteilyn kuvana hänen valaiseva armonsa, jossa luomakunta on osallinen Jumalastaan. Kokoelman mukana on käännetty myös siihen jo varhain käsikirjoitushistoriassa liitetty Athanasioksen kirje Herjaamisesta, joka on kristologinen kommentaari Matteuksen evankeliumin Pyhän Hengen pilkkaa koskevaan jaksoon.

Teoksen käännöksen ja laajan johdannon on laatinut Tomi Ferm (TM, FM), joka kirjoittaa Helsingin yliopistossa väitöskirjaa Athanasioksen luomisenteologiasta ja kosmologiasta.

Lisätietoja
Kirjailija / Artisti Tomi Ferm, käännös, johdanto ja selitykset
Formaatti Nid.
Julkaisuvuosi, julkaisija 2023 Suomen patristinen seura ry
Copyright 2019