Jumala kuvien muutoksessa
Jumala kuvien muutoksessa
Ennakkotilattavissa. Ilmestyy elokuussa 2025.
Jumala kuvien muutoksessa
Kirkossa on Jumala-kriisi. Yhä harvemmin suomalaiset ajattelevat Jumalasta kuten kirkko opettaa. Kirkon usko on kriisissä. Keskeisenä syynä on Jumala-keskustelun historia, johon ei ole tartuttu.
Jumala kuvat muutoksessa on laajalle yleisölle suunnattu tietokirja, joka kuvaa Jumalasta käytyä keskustelua yli 2500 vuoden ajalta. Teos käy läpi Raamatun keskeiset vaiheet alkaen muinaisisraelilaisesta monijumalaisuudesta, jolloin Jahvella oli Asera-puoliso. Miten tähän tulee reagoida nyt?
Kolme nostoa vielä Vanhan testamentin osalta. Enemmän kuin ongelmallisia ovat nykyisin Vanhan testamentin tekstit, jotka liittävät Jumalan kansanmurhiin ja väkivaltaan. Jumalaan liittyvä ilmaus ”kaikkivaltias” on syntynyt ilmeisen käännösvirheen seurauksena ja päätynyt Vanhan testamentin käännöksiin, vaikka tuo sana ei lainkaan esiinny heprealaisessa alkutekstissä. Keskeisiä kysymyksiä kirjassa ovat myös helvetin ja Saatanan syntyhistoria - ja kysymys, mitä ajatella niistä nyt.
Varhaiskristillisyyden monisäikeinen matka historian Jeesuksesta uskontunnustuksen tosi Jumalaksi kuvaa kehityksen moniäänisyyttä. Vastaavasti tarkasteluun nousee myös Jeesuksen äidin, Marian, aseman kehittyminen nuoresta naisesta aina Jumalan synnyttäjäksi ja Taivaan kuningattareksi - siis melkein Jumalaksi.
Uusi keskustelu Jumalasta syttyi 1950-luvulla, kun Raamatun mytologinen ja vertauskuvainnollinen luonne nousi esiin. Keskustelun virittivät teologit Bultmann, Bonhoeffer, Tillich ja Robinson. Tämän jälkeen uusi tutkimus ja sen osana erityisesti feministiteologia on haastanut selventämään perinteisen kielen sisältämien jumalakuvien vertauskuvainnollisuutta, ylikorostunutta mieskeskeisyyttä ja tuonut esiin, että Jumala-puhe on aina tulkinnanvaraista ja tilanteeseen sidottua.
Nykyisen keskustelun myötä avautuu kolme näkökulmaa Jumalaan. Ensimmäinen on perinteinen ja muuttumaton usko, jonka äärimmäisenä muotona on fundamentalismi. Toisen mallin tarjoaa ajatus jumalakuvien kehityksestä Raamatussa, huipentuen aina uskontunnustuksiin asti. Entä mitä tehdä, jos vanha kieli ei enää toimi? Kolmannen ja kiinnostavan reitin avaa jumalakuvien muutoksen hyväksyminen painottaen mysteeriä, evoluution pyhää, rakkautta ja oikeudenmukaisuutta.
Kari Latvus on teologian dosentti, jonka väitöskirja käsitteli Vanhan testamentin jumalakuvia. Hän on kirjoittanut myös kirjan Viinitarha (Toscanassa) Aitoossa - Viinipäiväkirja.
Kirjailija / Artisti | Kari Latvus |
---|---|
Saatavuus | Ennakkotilattavissa. Ilmestyy elokuussa 2025. |
Formaatti | Nid. |
Julkaisuvuosi, julkaisija | 2025 Kellarimedia |