Viesti vainotuilta - Toisen vuosisadan apologeettojen puheenvuoro

26,10 €
Varastossa
SKU
9789518889260

Viesti vainotulta on apologeettinen puheenvuoro varhaiskirkon vainotuilta kristityiltä.

Toinen kristillinen vuosisata on aina kiinnostanut sekä tutkijoita että kristikansaa. Mitä Uuden testamentin jälkeen oikein tapahtui? 

Siirtymä apostolisen ajan kirkosta ja ajattelusta kirkkoisien aikaan ja teologiaan on melkoinen, ja toinen sekä osittain kolmas vuosisata auttavat tulkitsemaan kristikunnan kehityksen kulkua.

Tuolle aikajaksolle sijoittuivat myös suuret vainovuodet, kunnes varhaiskirkon marttyyrien aika päättyi 300-luvun alussa. Syytöksiä riitti varhaisia kristittyjä vastaan. Yhteiskunnan kaikki luokat lukutaidottomista filosofeihin ja hallitsijoihin esittivät tyypillisiä kristinuskon vastaisia väitteitään: oppimattomat koskien seksiä ja väkivaltaa, filosofit typeryyttä ja hallitsijat kansalaistottelemattomuutta.

Apologeetat vastasivat kaikille, mutta ennen kaikkea hallitsijoille, koska näillä oli valta päättää, vainotaanko kristittyjä vai ei. Heidän vastauksensa tarjoavat nykypäivän lukijoillekin hyvän kuvan siitä, miten he ymmärsivät kristillisen opin ja elämän. Syytetyn penkilläkään he eivät tyytyneet pelkästään puolustautumaan, vaan he suosittelivat parhaaseen mahdolliseen ”filosofiaan”, eli kristinuskoon, perehtymistä.

 

Gunnar af Hällström (s. 1950) on dogmatiikan emeritusprofessori, joka on erikoistunut varhaisen kirkon ja kirkkoisien historiaan.

Lisätietoja
Kirjailija / Artisti Gunnar af Hällström
Formaatti Sid. 250 s.
Julkaisuvuosi, julkaisija 2021 Perussanoma
Copyright 2019