Ukraina on meidän! Kirkot ja politiikka Ukrainan ja Venäjän suhteissa

32,40 € OVH: 36,00 €
Varastossa
SKU
9789523452053

Ukraina on meidän! Kirkot ja politiikka Ukrainan ja Venäjän suhteissa tarkastelee uskontoa ja politiikkaa Ukrainan ja Venäjän suhteissa. Se selvittää, miten kirkkopoliittiset kiistat venäläisten ja ukrainalaisten välillä ovat syntyneet ja miten Neuvostoliiton ja toisen maailmansodan aika vahvistivat käsityksiä ukrainalaisista ja venäläisistä yhtäältä samana ja toisaalta kahtena erillisenä kansana.

Ukraina on meidän! Kirkot ja politiikka Ukrainan ja Venäjän suhteissa

Miksi Ukraina perusti oman ortodoksisen kirkon, ja miksi Venäjän ortodoksinen kirkko vastustaa sitä niin kiivaasti? Miten ortodoksisuutta on käytetty yhteisen venäläisen tai erillisen ukrainalaisen kansallistunteen luomiseen?

Ukraina on meidän! tarkastelee uskontoa ja politiikkaa Ukrainan ja Venäjän suhteissa. Se selvittää, miten kirkkopoliittiset kiistat venäläisten ja ukrainalaisten välillä ovat syntyneet ja miten Neuvostoliiton ja toisen maailmansodan aika vahvistivat käsityksiä ukrainalaisista ja venäläisistä yhtäältä samana ja toisaalta kahtena erillisenä kansana. Erityisesti kirja käsittelee neuvostoajan jälkeisiä kiistoja, jotka ravitsevat nykyistä venäläistä ja ukrainalaista nationalismia sekä muokkaavat kirkollista ja yhteiskunnallista todellisuutta.

Kirja nostaa esille Venäjän ortodoksisen kirkon varjoon usein unohdetun ukrainalaisen itäisen kristillisyyden ja kysyy, kenelle Ukraina kuuluu. Epävarmassa globaalissa tilanteessa on olennaista ymmärtää, miten Ukrainan ja Venäjän kirkollis-poliittiset kiistat ja niiden tulkinnat voivat vaikuttaa koko maailmaan.

Heta Hurskainen toimii systemaattisen teologian yliopistotutkijana Itä-Suomen yliopistossa.
Teuvo Laitila on dosentti sekä uskontotieteen ja ortodoksisen historian tutkija Itä-Suomen yliopistossa.

 

Lisätietoja
Kirjailija / Artisti Heta Hurskainen, Teuvo Laitila
Formaatti Nid. 320s.
Julkaisuvuosi, julkaisija 2023 Gaudeamus
Copyright 2019