Miten uskoa kun ei voi uskoa? - Martti Lutherin ja Erasmuksen väittely ihmisen vapauden rajoista

31,40 € OVH: 34,90 €
Varastossa
SKU
9789523546844

 Onko ihmisellä vapaa tahto? Miksi jotkut uskovat, toiset eivät? Miksi eräät eivät voi uskoa, vaikka haluaisivat? Teologi Lutherin ja humanisti Erasmuksen väittely vapaasta tahdosta viisi vuosisataa sitten on yksi tärkeimmistä keskusteluista länsimaisen älyn historiassa. Professori Miikka Ruokanen sukeltaa Lutherin teologian ytimeen. Hän avaa Lutherin tärkeimmän teoksen Sidotun ratkaisuvallan radikaalisti Jumala-keskeisen armo-käsityksen. Ruokanen perustelee aidosti uuden, luotettavan tulkinnan Lutherin pääteoksesta. Hän vie eteenpäin maailmalla tunnettua suomalaista Luther-tutkimusta.

 

Miten uskoa kun ei voi uskoa? - Martti Lutherin ja Erasmuksen väittely ihmisen vapauden rajoista

Voiko ihminen itse vaikuttaa siihen, pelastuuko hän vai ei? Voiko kukaan olla varma pelastumisestaan? Näitä kristinuskon visaisia ongelmia käsiteltiin jo reformaation ajan tunnetuimmassa väittelyssä Martti Lutherin ja Erasmus Rotterdamilaisen välillä. Yhä ajankohtaisiin kysymyksiin paneutuu nyt professori Miikka Ruokanen uusimmassa teoksessaan. Hän tarjoaa Lutherin pääteoksen Sidotun ratkaisuvallan tarkan analyysin, jollaista ei ole aiemmin ollut tarjolla.

Ruokanen sitoo yhteen Lutherin ajattelun keskeiset osa-alueet selkeäksi ja helposti lähestyttäväksi kokonaisuudeksi. Sellaisena teos on toimiva opas Lutherin ajattelun perusperiaatteisiin. Samalla se vie merkittävästi eteenpäin suomalaista Luther-tutkimusta nostamalla Kolminaisuuden ja Pyhän Hengen keskeisyyttä Lutherin armokäsityksessä.
Kysymykset tahdonvapaudesta ja armonvalinnasta ovat edelleen merkityksellisiä ajassa, joka korostaa ihmisen vapautta. Ruokasen teos sopiikin kaikille epäuskosta, uskosta ja vapaan valinnan rajoista kiinnostuneille.

”Ruokanen onnistuu laatimaan erinomaisen kokonaiskatsauksen Lutherin pääteokseen.” (Prof. Risto Saarinen)
”Ruokanen summaa hyvin suomalaisen Luther-tutkimuksen keskeiset ideat sekä täydentää niitä olennaisilta kohdin.” (Dos. Olli-Pekka Vainio)
”Ruokanen luo aidosti uuden, luovan näkökulman Lutherin käsitykseen syntisen vanhurskauttamisesta. Kysymyksessä on huomattava kontribuutio kansainväliseen Luther-tutkimukseen.” (Prof. Ian McFarland)
”Ruokasen väittämiä on pidettävä suuren luokan teeseinä.” (TT Reijo Arkkila)

Teologian tohtori (Helsinki) ja filosofian tohtori (Cambridge) Miikka Ruokanen on Helsingin yliopiston dogmatiikan emeritusprofessori sekä systemaattisen teologian professori Nanjingin teologisessa seminaarissa Kiinassa, missä hän myös asuu. Ruokanen on Sanan ajan pitkäaikainen tekijä.

Lisätietoja
Kirjailija / Artisti Miikka Ruokanen
Formaatti Nid. 240s.
Julkaisuvuosi, julkaisija 2022 Kirjapaja
Tästä kiinnostuneet katsoivat myös
 1. Luther vai Melanchthon?
  Luther vai Melanchthon?
  13,50 € OVH: 15,00 €
 2. Matkalla ohjaajuuteen
  Matkalla ohjaajuuteen
  27,10 € OVH: 30,10 €
 3. Ihmeiden Voima, oivalluksia kivusta
  Ihmeiden Voima, oivalluksia kivusta
  25,20 € OVH: 28,00 €
Copyright 2019