Kortti Suojelusenkeli
Kuvassa suojelusenkeli varjelee kahta pientä lasta, tyttöä ja poikaa, jotka ovat ylittämässä vaarallisesti virtaavaa jokea puista siltaa pitkin. Suojelusenkeli levittää kätensä lasten ylle ja kuva antaa ymmärtää, ettei pienokaisille tapahdu mitään pahaa. Vaaranpaikka, laho silta, on kohta turvallisesti ohitettu. Taustalla salamoiva taivaskaan ei tunnu pelottavan lapsia. Kuvan keskiössä oleva suuri suojelusenkeli hohtaa lämmintä valoa ja tuo kuvaan rauhan tunnetta. Lapset eivät kiinnittää vaaleaan hahmoon huomiota, mutta kenties aistivat suojelusenkelin läsnäolon.
Hieman kiiltokuvamaista piirrostyyliä muistuttavan kuvan ympärille on helppo lähteä rakentamaan tarinaa. Moni muistaa samanaiheisen seinätaulun jo lapsuutensa ajoilta.
Vaikka suojelusenkeli puetaan kuvataiteessa usein hempeisiin väreihin, on kuvan sanomassa jotakin perin väkevää. Kortti välittää ajatuksen siitä, ettemme kulje maailmassa yksin vaan meillä on seuranamme Jumalan sanansaattaja, tämän kuvan suojelusenkeli.
Suojelusenkelitauluja ja –kortteja on olemassa monenlaisia. Tästäkin kuvasta on olemassa runsaasti eri variaatioita. Jotkut elementit, merkittävät ja hieman vähäpätöisemmätkin, pysyvät kuitenkin samoina: laho silta, tytön vaatetus ja asento. Suojelusenkeli ja taustamaisema voivat olla hyvin eri tavalla toteutettuja.
Kuka on maalannut ensimmäisen, aidon ja alkuperäisen taulun? Mistä hän on saanut inspiraationsa? Tutkijat eivät ole onnistuneet selvittämään kuvan tarkkaa alkuperää. Ilmeisesti suojelusenkeli-aiheiset painokuvat ovat levinneet maailmalle 1800-luvun Saksasta. Mielenkiintoisia niistä tekee juuri niiden levinneisyys ja suosio, joka ei näytä hiipuneen edes uudella vuosituhannella. Sama aihe on kiinnostanut myös suomalaisia kuvataitelijoita. Aiheesta ovat maalanneet muun muassa Eeli Jaatinen, Risto Suomi ja Kalervo Palsa.
Suojelusenkeli on osa kristillistä traditiota. Teemana enkelivarjelus ilmenee myös virsikirjamme virsissä. Suomessa on yksi sunnuntai, joka on omistettu näille salaperäisille seuralaisille: Mikkelinpäivä. Samana sunnuntaina vietetään usein myös perhejumalanpalveluksia. Jollakin tavalla tämä tuo mieleen sen, että kenties usko suojelusenkelin olemassaoloon vaati ripauksen luottavaista lapsenuskoa. Aikuisen rationaaliseen mielentilaan ei tunnu sopivan tuulahdus tuonpuoleisesta. Tämä kortti voi olla hyvä muistutus siitä, että kaikkea ei voi selittää sanoin.
Kirjailija / Artisti | Fides 299 |
---|