Islamilaisen oikeuden historia - Šarian monet merkitykset

32,40 € OVH: 36,00 €
Varastossa
SKU
9789523452350

Islamilaisen oikeuden historia - Šarian monet merkitykset kertoo länsimaalaiselle vaikean tradition sisällön ymmärrettävästi.

Islamilainen oikeus, šaria, on yli tuhat vuotta vanha kirjallinen ja elävän elämän tulkintatraditio. Se kattaa ihmiselämän koko kirjon antaen ohjeita, suosituksia ja määräyksiä paastosta ja rukoilusta kaupankäyntiin ja poliittiseen toimintaan. Islamilainen oikeus mielletään usein väärin laiksi tai lakikirjaksi.

Islamilaisen oikeuden historia valottaa yleistajuisesti šaria-käsitteen muotoutumista, merkitystä ja sisältöä. Islamilaisen oikeuden lähteet ovat islamin ilmoitus, Koraani ja profeetta Muhammadin perimätieto, mutta niiden tulkinnat muuttuvat ajassa. Viime aikoina esimerkiksi feministiset ja vähemmistöjä puolustavat näkökulmat ovat löytäneet vaihtoehtoja perinteisille käsityksille.

Kansallisvaltioiden nousun myötä islamilaisen oikeuden vaikutus muslimimaiden lainsäädännössä on kaventunut huomattavasti. Politiikassa islamiin perustuvilla hankkeilla tai niiden vastustuksella on kuitenkin suurta merkitystä. Silti äärimmäisiä tulkintoja hyödyntävät väkivaltaiset liikkeet toimivat kaikkialla vailla lain suojaa.

Kirjoittaja Joonas Maristo, FT, on tutkinut varhaista islamilaista historiankirjoitusta ja persiankielistä runoutta. Hän on kommentoinut asiantuntijana usein Iraniin liittyviä aiheita.

Lisätietoja
Kirjailija / Artisti Joonas Maristo
Formaatti Nid. 349s.
Julkaisuvuosi, julkaisija 2023 Gaudeamus
Tästä kiinnostuneet katsoivat myös
Copyright 2019