Jumalan olemassaolo on tietoteoreettinen tosiasia

26,90 €
Varastossa
SKU
9789529438839

Jumalan olemassaolo on tietoteoreettinen tosiasia - Jumala ja tiede länsimaisessa ajattelussa.

Lähde filosofisen teologian tarjoamaan seikkailuun. Löydä uusia näköaloja kristillisen uskon ja tieteen välisen suhteen ymmärtämiseksi. Tunnista samalla meidän aikamme tietohorisontissa vanhin kristillis-platoninen teologia, jota varhaisen kirkon opettajat edustavat ja josta kertoo Johanneksen evankeliumin ensimmäinen lause "Alussa oli Sana (=Logos, Järki. Käsitteellisyys)".

Ihminen näkee ja käsittää kaiken inhimillisesti, omien aisti- ja aivorakenteittensa mahdollistamalla ja rajoittamalla tavalla. Siksi ihminen ei voi koskaan tajuta todellisuutta sellaisena kuin se perimmältään on.

Kivi näyttäytyy ihmiselle kovana, mutta ihminen ei tiedä, millainen kivi on perimmältään ilman inhimillisen tiedon rajoitteita.

Jumala näyttäytyy ihmisen järjelle Sanana, Logoksena. Käsitteellisyytenä eli ideana Jumalasta, joka luo kaiken, mutta ihminen ei voi tietää, millainen ihmiselle Käsitteellisyyden ideana ilmenevä Jumala on perimmältään. Jumalan olemassolo kuuluu siis transsendenttiin. Siksi Kristus.

Tiede on tietoa. Tieto muodostuu käsitteistä. Käsitteet edellyttävät Käsitteellisyyttä eli ideaa Jumalasta, joka luo kaikki käsitteet, sillä olemassolo avautuu ihmiselle aina ajateltuna, käsitteellistettynä.

Jumalan idea tarkoittaa todellisuuteen kuuluvaa kaiken tekijää, edellytystä, jonka olemassolo transsendenttia. Jumalan olemassaolo on siis tietoteoreettinen tosiasia, jota ilman ei olisi Jumalan ideaa eli käsitteellistyyttä, ei käsitteitä, ei tietoa, ei tiedettä, ei mitään.

Lisätietoja
Kirjailija / Artisti Ahokallio, Tapio
Formaatti Nid. 276 s.
Julkaisuvuosi, julkaisija 2020 Tmi Yläkäsite
Tästä kiinnostuneet katsoivat myös
Copyright 2019