Mustan lipun alla - Elias Simojoen elämä

29,70 € OVH: 33,00 €
Tilattavissa
SKU
9789523003163
Äärioikeistolaisen papin tarina avaa suomalaisen fasismin syntyhistoriaa.
Äärioikeistolaisen papin tarina avaa suomalaisen fasismin syntyhistoriaa.

Akateemisen Karjala-Seuran perustaja, fasistisen IKL:n nuorisojohtaja, sisällissodan valkoinen veteraani - Elias Simojoki (1899-1940) oli kiihkeä äärioikeistolainen.

Mustan lipun alla kuvaa ääriajattelun syntyä erään sotien välisen ajan näkyvimmän poliittisen hahmon kautta. Jo lukiolaispoikana Simojoki osallistui sisällissotaan ja Itä-Karjalan heimosotaretkeen. 1920-luvun Suomi oli sodan runtelema epävakaa valtio, jota Simojoki aatetovereineen yritti yhtenäistää ryssävihalla ja Suur-Suomi-unelmilla. Syntyi opiskelijajärjestö Akateeminen Karjala-Seura ja myöhemmin Isänmaallinen Kansanliike, suomalaisen fasismin keskeisin organisaatio. IKL:n kansanedustajana ja karismaattisena nuorisojohtajana Simojoki lietsoi uskonnollista ja kansallista herätystä 1930-luvulla. Hän oli aina valmis ajamaan ideologiaansa myös väkivallalla.

Mustan lipun alla -teos piirtää kuvan jyrkästä ja traagisesta hahmosta, joka eli uskonnon ja äärinationalismin ristipaineessa. Yksilön kuvauksesta teos laajenee kertomukseksi luterilaisen uskon, rasismin ja fasismin epäpyhästä kolminaisuudesta.

VTT Miika Siironen (s. 1973) on poliittiseen historiaan erikoistunut tutkija. Hän on aiemmin kirjoittanut teoksen Valkoiset - vapaussodan perintö (2012).

Lisätietoja
Kirjailija / Artisti Siironen Miika
Formaatti sid 328 s.
Julkaisuvuosi, julkaisija 2017 Atena
Tästä kiinnostuneet katsoivat myös
  1. Urheilun nousuja ja laskuja - Kiveen hakatut
    Urheilun nousuja ja laskuja - Kiveen hakatut
    Tarjoushinta 15,90 € Norm. hinta 36,90 €
  2. Taivas on totta
    Taivas on totta
    Tarjoushinta 9,90 € Norm. hinta 14,90 €
Copyright 2019